VECKOBREV V. 10

_____

Hallå alla pedalare!

Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, brädspelskväll med FIOOL, Afterski och biljettsläpp, tipspromenad med STOOL och FIOOL, Matematikbiennalen, studentrepresentant och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider.
I morgon är det Brum och Skrotnisse som håller ställningarna på kontoret. Kom förbi med ditt ärende eller titta bara in och socialisera lite. Kontoret håller öppet som vanligt mellan 12-13.

2. Brädspelskväll med FIOOL.
Nu på onsdag, den 9/3, håller FIOOL i en brädspelskväll. Är du en brädspelsnörd eller bara gillar fika och lite finsällskap mitt i vecka? Kom förbi! Vi kan lova en kväll med härlig stämning!

3. Afterski och biljettsläpp.
Äntligen har det blivit dags för Afterski med PEDAL den 18/3. Kvällen kommer bjuda på trubadur och allsång, snacks och annan underhållning ni sent kommer glömma! Biljetterna släpps den 9/3 klockan 16.30-18 utanför Pedals kontor så skriv upp i era kalendrar så ni inte missar detta! Se mer information om evenemanget på Pedals facebooksida.

4. Tipspromenad med STOOL och FIOOL.
Den här veckan har STOOL och FIOOL förberett en trevlig tipspromenad i naturreservatet på campus. Den sätts upp längre fram i veckan och kommer sitta uppe under några dagar, så ni kan gå den när det passar er. Tipsrundan börjar vid busshållplatsen vid Georg Lückligs väg och slutar där grusgången i naturreservatet övergår till Teleborgsvägen. En karta över rundan kommer även bli tillgänglig på våra sociala plattformar. Lämna era svar i Pedals brevlåda (den är placerad i källaren i H-huset), så utnämns en vinnare under nästa quizkväll. Lycka till!

5. Matematikbiennalen.
Under den 31 mars till den 1 april hålls Matematikbiennalen vid Linnéuniversitetet. Under två dagar kommer LNU vara fyllt med seminarier, utställningar och workshops under temat ”Hållbar matematikundervisning – hållbart för eleverna, lärarna, samhället och framtiden.”

Som lärarstudent har du möjlighet att vara med på Matematikbiennalen som en så kallad sessionsvärd. Att vara sessionsvärd innebär att du presenterar föredragshållare, kontaktar IT-support om tekniken krånglar samt tackar av föreläsaren i slutet. Självklart får du tydligare instruktioner när eventet närmar sig. Som tack för att Pedals medlemmar hjälper till under Matematikbiennalen får PEDAL en stor summa pengar som går till Pedals medlemmar i form av exempelvis evenemang. Samtliga sessionsvärdar bjuds även på en tackmiddag längre fram. Mer information går att finna i evenemanget på Facebook!

6. Studentrepresentant.
Det finns nu ett utbildningsråd på Institutionen för didaktik och lärares praktik med plats för en studentrepresentant. Är du intresserad? Ansök via formuläret på Linnékårens hemsida https://linnek.se/studentrepresentant/

7. Palmens spalt.
Veckans spalt var svår att författa… Inte på grund av brist på innehåll utan främst på grund av hur innehållet skulle kunna göras rättvisa när det finns så mycket att belysa. Stora frågor som kvinnlig rösträtt, rätten till fri abort, flickors skolgång, uppmärksammandet av sexuella trakasserier samt förkämpar som Fredrika Bremer, Malala Yousafzai och Moa Martinson är enbart ett axplock av ämnen och personer som bör lyftas fram.

I morgon är det nämligen, som många kanske redan vet, internationella kvinnodagen. I Sverige började dagen uppmärksammas omkring 1912 och huruvida man ska säga grattis och fira eller ej råder det delade meningar om. Oavsett var i frågan man står, kan vi alla sannolikt enas om att det är en dag då vi bör uppmärksamma kvinnors situation världen över samt lyfta fram och hylla kvinnor som kämpat för en bättre och mer jämställd värld. Kanske tas tillfället i akt och man ägnar även en extra tanke åt att fundera över vad man själv gör eller kan göra för att bidra till en bättre värld. Även små gester kan vara betydelsefulla. Icke att förglömma är de oändliga möjligheter vi som blivande lärare kommer ha att ge detta viktiga ämne utrymme i vårt yrkesutövande.

En kvinna, som dessutom har en tydlig koppling till Växjö, värd att nämna i samband med internationella kvinnodagen är Elin Wägner. Utöver sitt författarskap arbetade hon även en tid som journalist, var ledamot i svenska Akademin samt var en av grundarna till Rädda Barnen i Sverige. Hon var därtill engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt. I sin roman Pennskaftet, som utgör veckans lästips, skildras kvinnors generella situation i det dåtida samhället, samt kampen för kvinnlig rösträtt och jämställdhet. Det är en roman som minst sagt ger perspektiv på kvinnans roll i samhället. Mycket har förändrats sedan romanens utkomst men somliga strukturer lever kvar än idag. Det tål att tänkas på!

Hur ni, kära pedalare, väljer att uppmärksamma eller fira denna dag överlåter jag helt till er. Förhoppningsvis har detta inlägg åtminstone planterat ett litet frö hos er som kan gro till den grad ni själva önskar: allt mellan en stickling och en palm.

Kram på er!

/Palmen