Hellu alla medlemmar!
Veckans mejl innehåller information om Pedalens öppettider, Ut i arbetslivet, Jobba med PEDAL, Träna med PEDAL, Inspirationsdagar, Utbildning för studerandeskyddsombud, Föreläsning för konflikthantering, Pinchos, Kickoffgruppen och Mad Hatters spalt med veckans film!
1. Pedalens öppettider
I vanlig ordning är det dags för kontorsöppet och denna tisdag är det Hybris och Glenn som välkomnar er med kaffe och gött chill!
2. Ut i arbetslivet
Växjö Fria Fordonsgymnasium är en fristående gymnasieskola som utbildar elever inom anläggning, transport och fordonsteknik. Vi vill ge våra elever en utbildning som både är rolig och ger de kunskaper som gör dem eftertraktade på arbetsmarknaden.
Under de år som vi funnits har elever från hela landet sökt sig till skolan i Växjö för att få utbilda sig på en plats i vår varierande och stimulerande bransch. Idag jobbar våra gamla elever runt om i landet som maskin- och lastbilsförare inom bygg-, transport- och industrisektorn, som egna entreprenörer eller studerar vidare på högskolor och universitet.
VFG ligger i Växjö, men har nationellt intag. Varje år kommer det sökande från hela landet, vilket bidrar till en härlig mix bland eleverna. Skolan kan naturligtvis hjälpa till med att hitta bostad åt elever som kommer utifrån.
Vi söker dig som har en vilja att möta människors behov i lärande och vill vara med och göra skillnad. Du behöver vara lyhörd, flexibel, strukturerad och bra på att motivera till studier. I uppdraget ingår det att undervisa i engelska på gymnasiet.
Arbetslivserfarenhet:
Meriterande
Grundskolelärare 7-9
Utbildning:
Meriterande
Eftergymnasial utbildning två år eller längre inom Pedagogik och lärarutbildning
Tjänsten träder i kraft med start så fort som möjligt!
Vid intresse kontakta
Johannes Ankarbranth
Biträdande rektor
VFG Utbildning AB
johannes.ankarbranth@vfg.se
___
SiS – Statens insitutionsstyrelse bjuder in till utställning!
”SiS på väg” kallas satsningen som verkligen gör skäl för namnet. Den gula utställningstrailern är myndighetens egen mobila mässa, och en viktig del av projektet Attraktiv arbetsgivare. Med sextio kvadratmeters utställningsyta kommer den med största säkerhet att väcka rejäl uppmärksamhet. Vilket ju är precis vad SiS behöver.
Med temat “Det gäller livet” hjälper den oss att visa upp en intressant arbetsgivare för de grupper vi behöver rekrytera. Den blir dessutom ett sätt att stärka SiS varumärke. Inne i trailern finns plats för möten, information och filmer.
SiS Trailer kommer att finnas på Stortorget i Växjö den 17 mars och på Linneuniversitetet i Växjö den 18 mars. Personal som representeras är Rektor, lärare, specialpedagog, behandlingsassistent och socionom, öppettider kommer att vara mellan 10.00 och 17.00.
Mer info om SiS hittar du här:
https://www.stat-inst.se/
3. Jobba med PEDAL
Det har äntligen blivit dags för PEDAL att den 12-13 mars inta Slottsstallarna igen och detta betyder massor av skoj att jobba med ett gäng härliga människor! Låter inte det fantastiskt kul?
För att vara med och jobba med oss och samtidigt tjäna ett jobbkort som ger den fantastiska förmånen att antingen komma in via jobbkön eller skippa betalning behöver du bara skicka ett mail till jobbansvarig@pedalivaxjo.se eller skriva till Louise Månsson på Facebook.
Mer info hittar du här:
https://www.facebook.com/events/672677823474663/?event_time_id=672677826807996
4. Träna med PEDAL
Den 4 mars kl. 19.00 är det äntligen dags att träna med FIOOL! Då ska vi testa på ”Indoor walking” tillsammans med Puls & Träning.
Passet är GRATIS för pedalare, men det finns bara en begränsat antal platser vilket betyder att det är FÖRST till kvarn så anmäl dig snabbt!!
Mer info hittar du här:
https://www.facebook.com/events/1309527475913107/
5. Inspirationsdagar läromedia
Landets lärarstudenter välkomnas till vårens Inspirationsdagar – en kostnadsfri branschmässa med fokus på läromedel och lärande. Dessutom bjuds det på fortbildning i form av en halvtimme lång föreläsning kring presentationsteknik av Micke Hermansson.
Stor bokmässa med fokus på läromedel
På plats finns landets ledande läromedelsproducenter med både storsäljande läromedel och nyheter – för att informera och inspirera. Ett bättre tillfälle att på bara en eftermiddag få full koll på läromedelsutbudet är svårt att hitta.
Nå ut i klassrummet – på riktigt
Micke Hermansson, prisbelönt föreläsare, lärare och författare, delar med sig av sina bästa tips för att nå ut i klassrummet och väcka elevernas intresse och motivation.
Med mångårig erfarenhet av undervisning och över 450 föreläsningar i bagaget identifierar Micke fallgroparna och hjälper dig att undvika dem. Presentationslyftet är en tydlig och visuell föreläsning med konkreta tips som kan användas i klassrummet!
Allt är kostnadsfritt, till och med fikat bjuder vi på, men de önskar att du anmäler ditt besök på www.laromedia.se/inspirationsdagar
6. Utbildning för studerandeskyddsombud
Linnéstudenterna söker dig som vill bli studerandeskyddsombud. Har du intresse av arbets- och studiemiljöfrågor, erfarenhet av fackligt arbete, vill kunna påverka dina studier eller bara vill lära dig mer så är du varmt välkommen till ett av Linnéstudenternas utbildningstillfällen under våren 2020.
Växjö:
Måndag 9/3 kl. 17:30-20:00 i sal K2083
Kalmar:
Onsdag 11/3 kl. 17:30-20:00 i sal Ma1066
Anmälan sker via en länk på Linnéstudenternas hemsida, mer info hittar du här:
https://linnestudenterna.se/sso/
7. Föreläsning för konflikthantering
Tillsammans med Lärarförbundet anordnar PEDAL en föreläsning om konflikthantering och svåra samtal där vi har bjudit in Carolina Fernandi för att prata om:
– Samtalsstöd
– Konfliktsamtal
– Känslomässiga och stressade situationer
Det svåra samtalet är något som alla blivande och verksamma lärare kommer att bemöta eller redan bemöter i sin yrkesutövning.
Lärarförbundet bjuder på smörgås och kaffe/te, anmäl specialkost.
När: 19 mars
Tid: 18:00. Fika serveras från klockan 17:30.
Var: Linnésalen på Linnéuniversitetet
Anmälan till: lararforbundet@vaxjo.se
Anmäl med namn, personnummer och ev. specialkost senast måndagen den 9 mars!
Eventet hittar du här:
https://www.facebook.com/events/485323495482589/
8. Pinchos
Äntligen! PEDAL har nu ett samarbete med Pinchos, vilket betyder massor av god mat till ännu bättre pris!
Samarbetet innebär att som medlem i PEDAL kan du mellan tisdag till torsdag äta på Pinchos i Växjö och få 20% på all mat och alkoholfri dryck, samma gäller även på fredagar och lördagar efter kl.21 (OBS gäller endast innehavaren av medlemskapet och inte hela sällskapet). Så tveka inte att åka in på en riktig mumsig middag för ett hejdundrande pris!
9. Kickoffgruppen
Vi kan stolt meddela att vi nu har en fantastisk grupp människor som ska leda oss mot årets största händelse – årets kickoffgrupp är:
Alfred Sjögren
Agnes Kilman
Lisa Henningsson
Madeleine Jansson
Jacob Gull
Elin Lundgren
Calle Elmgren
Emilia Endro
Välkomna, kickoffgruppen 2020! Vi är övertygade om att ni kommer bidra till en fantastisk kickoff i år!
10. Mad Hatters spalt
På torsdag är det dags för Smålands inofficiella nationaldag, nämligen “fössta tossdan i mass”! Detta är något som firas av allt fler i Sverige, inte bara smålänningar. Här kommer i vanlig ordning lite information om denna dag:
Högtidens namn kommer av att frasen ”första torsdagen i mars” på de flesta småländska dialekter uttalas just ”fössta tossdan i mass”.
Dagen fick ordentligt genomslag i början av 2010-talet, då en Facebook-grupp med namnet ”Fössta tossdan i mass”, som startats av två småländska syskon, började få allt fler medlemmar.
2015-2017 slog högtidsdagen igenom på allvar, då flera stora medier i Sverige uppmärksammade fössta tossdan i mass. Idag är det inte bara smålänningar som anammar denna tradition, om inte för att själv ha en anledning att äta tårta så kan det inte alltför sällan komma någon form av “grattis” från icke-smålänningar under denna dag.
Mat och dryck på fössta tossdan i mass
Smålänningar är i regel stolta över sin dialekt, och därför är det vanligt att man äter och dricker saker som uttalas märkligt på småländska. Ett bra exempel är marsipantårta, som på småländska uttalas ”massipaantååta”. Sedan denna dags födelse har framfarten varit väldigt påtaglig för konditorierna och många får mängder med beställningar på tårtor och bakelser omkring och under denna dagen.
Man kan också dricka en mörk öl, alltså en ”möök bäss”.
Mer om småländska ”r”
Anledningen är att bokstaven ”r” hoppas över när den kommer framför en annan konsonant, något som kan jämföras med att ”rs” ofta blir ett sch-ljud i övriga Sverige.
Ett exempel är namnet Lars, som av en stockholmare skulle uttalas ”Laasch”. På småländska, framför allt i Kronoberg och Jönköpings län, blir uttalet istället ”Laas”. I Kalmar län försvinner också bostaven r, men där böjs ofta vokalen lite mer, vilket ger uttalet ”Laaus”. Även i södra delar av Kronobergs län kan böjande av vokaler förekomma.
På tal om att smålänningar i regel är stolta över sin dialekt… Som smålänning själv kan jag inte påstå att jag håller med, mycket eftersom jag tränat bort min, men det finns såklart en hel del som är det också. Vad tycker DU?
Veckans film:
Emil i Lönneberga (1971)
Stay calm, we’re all mad here!