VECKOBREV V. 38

_____

Hallå alla pedalare!
Veckans brev innehåller information om Pedalens öppettider, ut i arbetslivet a och b, första hjälpen i psykisk hälsa, medlems- och valberedningsmöte, utvärdering av kickoffen, quizkväll med STOOL och Palmens spalt.

1. Pedalens öppettider
Kontoret håller öppet som vanligt imorgon mellan 12-13. Har ni ärenden, frågor eller bara är kaffesugna så titta förbi! Det är Brum och Betsson som håller ställningarna. För er som är nya studenter kan tilläggas att ni hittar kontoret i H-huset, mitt emot infocenter.

2. Ut i arbetslivet a och b
a) Högstadieskolan Thoren Framtid i Växjö söker timvikarier i form av lärare eller elevstödjare. Vid intresse, kontakta sara.claesson@edu.thorenframtid.se

b) Den 28/9 håller Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund kursen ”Ny lärare – inför första jobbet” för studerande medlemmar här på LNU. Kursen behandlar sådant som kan vara bra att tänka på inför sin första anställning. Kursen tar plats på Fackliga expeditionen på Kungsgatan 3, andra våningen klockan 16:00-18:00. Det bjuds även på fika. Skicka din anmälan innehållande namn, medlemsnummer/personnummer och eventuell specialkost till lararforbundet@vaxjo.se senast den 23 september.

3. Första hjälpen i psykisk hälsa
Studenthälsan håller vid fyra tillfällen, på totalt 12 timmar, under hösten utbildning i första hjälpen till psykisk hälsa. Kursen syftar till att ge ökad kunskap om psykisk ohälsa och hur du kan hjälpa någon i din närhet som mår dåligt. Utbildningen bygger på evidensbaserad kunskap och vid 100 % närvaro får du ett intyg på att du blivit första hjälpare. Inga särskilda förkunskaper behövs och utbildningen är kostnadsfri.

Kursen ges på plats och det är begränsat antal platser. De tillfällen kursen ges är: 20/9, 27/9, 11/10 och 18/10. Deltagande vid samtliga träffar krävs. För mer information, se följande länk
https://lnu.se/…/kurser-och…/aktiviteter-i-kalmar/

4. Medlems- och valberedningsmöte
Den 22/9 är det dags för medlems- och valberedningsmöte. Ett medlemsmöte är ett möte där förändringar i föreningen kan röstas igenom. Du som medlem har därför rätt att skicka in förslag på ändringar som du vill se i Pedals organisation.

Valberedningsmötet syftar till att välja en valberedning. Det är valberedningen som hanterar alla ansökningar till nästa styrelse och går igenom dem för att sedan lägga fram sitt förslag till styrelsen 2023 på det 1:a ordinarie medlemsmötet (årsmötet) i november.

När en valberedning är utsedd kommer även sittande styrelse att beskriva vad det innebär att sitta i Pedals styrelse och vad varje post har för uppdrag. Detta är ett ypperligt tillfälle för att ställa frågor om de olika posterna och övrigt om Pedals verksamhet om du är intresserad av att engagera dig framöver. För mer information om mötestillfället, se evenemanget på Pedals Facebook.

5. Utvärdering av kickoffen
Deltog du under årets kickoff som nolla? Då hade vi uppskattat om du tog dig tiden att fylla i nedanstående enkät. Dina svar är anonyma och det förväntas ta ungefär fem till tio minuter att besvara enkäten. Dina svar hjälper oss att förbättra framtida kickoffveckor. Tack på förhand!

https://docs.google.com/…/1FAIpQLSeAsqtt996…/viewform…

6. Quizkväll med STOOL
Den 4/10 är det återigen dags för en härlig quizkväll med STOOL! Lärarförbundet är på plats som vanligt och sponsrar med fina priser och fika. Se evenemanget på Pedals Facebook inom kort för mer information. Vi hoppas på en lika fantastisk quizkväll som vid premiären!

7. Palmens spalt
“Döden, döden.” Så ska Astrid Lindgren ha inlett sina dagliga telefonsamtal med sina systrar, Ingegerd och Stina. På så vis kunde de på ett enkelt och ganska lättsamt sätt beröra ett svårt och ofrånkomligt ämne som det gärna inte talas om, för att sedan prata om annat. För även om människan lever i förnekelse och ständigt försöker lura döden är det bara att inse faktum: döden finns ständigt bland oss. Oavsett föryngrande hudkrämer, plastikoperationer och ungdomliga kläder så är åldrande och döden ett faktum. Förr eller senare tvingas vi lämna jordelivet.

Att vad som egentligen är en naturlig del av livet känns högst onaturligt är egentligen inte så konstigt. Det är ett abstrakt och jobbigt ämne att ta i. Svårt att verkligen förstå, även om man rent logiskt begriper vad det innebär. För att inte tala om alla funderingar det väcker. Vad sker sen liksom? För vissa är döden mer väntad. För andra överraskar den. En aspekt av döden som är viktig att samtala kring, är självmord. Det är alldeles för många som väljer att försöka, eller fullföljer planen på att ta sitt liv.

Antalet självmord har överlag minskat, med undantag för unga omkring 15-24 år och för yngre kvinnor i åldrarna 25-44 år. Män utgör däremot den grupp där flest självmord förekommer. I vår kommande yrkesroll lär vi stöta på flertalet elever som varit i kontakt med suicid på något sätt. Kanske är det en nära anhörig, en vän eller de själva som övervägt, försökt eller fullbordat handlingen. Att därför vara medveten, vaksam på signaler och inte blunda för det där jobbiga ämnet är otroligt viktigt. Inte bara i rollen som vuxen, utan som medmänniska. Många av oss kommer säkert också ha vänner, anhöriga eller kollegor som på ett eller annat sätt drabbas av den tragik som suicidförsök eller fullbordade suicid innebär. Kanske kommer någon själv att drabbas av mörka tankar när livet är riktigt svårt. För livet är svårt ibland – och för vissa blir det extra tufft. Tanken på att lämna livet kan då kanske kännas trösterik. Och de flesta kan säkert komma att tänka en och annan sådan tanke under livets gång. Inte är det någon fara om den där tanken bara fladdrar förbi, likt ett lätt, torkat höstlöv. Faran är om tanken lyckas slå rot och leder till övertygelser om att den bästa, och kanske enda, utvägen är att avsluta sitt liv, vilket är falskt.

Det finns mycket hjälp att få om man brottas med vad som känns som ett bottenlöst mörker. Och för den som finner en person som fastnat i detta mörker finns det mycket att göra för att hjälpa. Att våga fråga är en sådan sak. Fråga hur personen mår! Bara genom en sådan enkel fråga visar du omtanke och kan göra skillnad. Det kan öppna upp för samtal som i slutändan kan hjälpa den som mår dåligt. Ta dig tid att lyssna och finnas där för personen du vill hjälpa. Det är inte ditt ansvar att på egen hand hjälpa personen att må bra igen, men du kan vara en del i processen och möjliggöra att personen söker professionell hjälp.

Lika viktigt som det är att våga fråga, är det att våga prata om sitt dåliga mående. Att våga släppa någon nära inpå och berätta om det mörker som härjar i ens inre är ingen lätt uppgift. Ofta kantas det av mycket skam och man vill inte vara en belastning. Men ta ett litet steg i taget och börja med att berätta att du mår dåligt. Resten kommer kanske av sig självt. Genom att berätta för andra kan du få ett nytt perspektiv på saker, och därtill hjälp med att lösa sådant som kan kännas hopplöst när du bearbetar det på egen hand. Kanske kan du precis som Astrid starta konversationen med “döden, döden”, bara för att på något sätt lyckas säga det där svåra och be om hjälp.

Livet är inte alltid en dans på rosor, men det är också fyllt av massor med glädjeämnen. En roman som innefattar det vemod som kommer av att vara människa men även mycket av det fina som följer med livet är “Vackra värld, var är du” av Sally Rooney. Det lämnade inte mig oberörd och jag hoppas att den ska väcka känslor även hos er. Trevlig läsning!

Kram på er!
/Palmen

OBS!
Mår du dåligt och funderar på att ta ditt liv? Det finns hjälp att få, både via telefon eller chatt. Kom ihåg, du är aldrig ensam!

Självmordslinjen: 90101

Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80

SOS vid akutfall: 112